Ibannummer stichting Harapan Jaya Nederland: NL05 RABO 0358279844 , 2671HT Naaldwijk

Welkom op de homepage van Harapan Jaya

Link naar rehabilitatie centrum Harapan Jaya Siantar:   

De Indonesische site:  http://www.harapan-jaya.org/   

Een collega site: http://www.hidupbaru.info/

 

 


 


Resultatenrekening 2016

   

 Harapan Jaya actief op vele fronten.

Lieve allemaal hierbij stuur ik jullie mijn algemene verslag Jan./Febr./Maart en April 2018.
Ja alweer snel na thuiskomst op 26 Nov. 2017 ben ik op 21 Januari weer naar Hidup Baru vertrokken.
Dit komt omdat ik graag aanwezig was op Hidup Baru om enigszins als “Bouwopzichter” de nieuwbouw in de gaten te houden….. weliswaar onervaren maar… kritisch kijken kan geen kwaad.


Het was regentijd en regelmatig moest de bouw uren onderbroken worden wegens de hevige tropische buien.
Begin Februari hebben Sr. Ludovika en ik een rondje gemaakt over het gehele terrein van Hidup Baru. Ik was erg geschrokken van de enorme ravage die wij aantroffen in de omheining.
Ik dacht altijd dat de kinderen uit de kampongs in de omgeving over de omheining klommen en zo gedurende de regentijd, wanneer er voldoende water in een natuurlijk vijvertje stond, onze vissen uit dit water stalen zoals ook de mango’s. Het terrein is nogal groot.
Wij zouden daarom naar een oplossing zoeken om het hen onmogelijk te maken via deze weg op het terrein van Hidup Baru te komen. Eind 2017 hadden we al het plan gemaakt om de commandant van de legereenheid, die vlakbij Hidup Baru is gelegerd te vragen ons te helpen met het uitrollen van grote rollen prikkeldraad.
Ik was al eerder met deze commandant op veldwerk geweest.
Maar tijdens onze rondgang bleek dus dat zij op heel veel plekken gewoon het gaas kapot getrokken hadden.


Helaas was in de tussentijd deze commandant overgeplaatst. Het geluk wilde echter dat ik al heel snel de gelegenheid kreeg om kennis te maken met de nieuwe commandant.
De Zusters, enkele kinderen en ik werden uitgenodigd op het Chinese Nieuwjaarsfeest van een rijke Chinees. Ook de commandant was uitgenodigd. Ik ben naar hem toegegaan en heb mij voorgesteld en gevraagd of ik hem snel een keer kon spreken.
Nou die gelegenheid kwam al heel snel, daar er een project liep voor het planten van veel, heel veel bomen op Hidup Baru waar ik niets vanaf wist en die mede door zijn eenheid zouden worden geplant.
De toezegging dat de militairen zouden helpen wanneer wij de prikkeldraad rollen op Hidup Baru zouden zijn, was snel gekregen.
Maar ja wanneer kunnen wij de rollen hebben? Op West Timor hebben wij de rollen nog niet gevonden. Dus mogelijk moeten we ze uit Soerabaja laten komen….. eerst maar de kosten opvragen ook i.v.m. het vervoer.


Wat wil het geval kort daarna rijden Sr. Ludovika en ik naar een afgelegen patiënt en zie ik een groep mannen een natuurlijke omheining aanleggen, zoals we er heel veel op West Timor zien. Ik vraag de chauffeur te stoppen en of Sr. Ludovika met mij naar deze mannen wil gaan.
Na een lang gesprek en de toezegging aan Sr. Ludovika dat een sponsor uit Holland de omheining zal betalen, zou Sr. Ludovika binnen enkele dagende mannen laten weten of zij op Hidup Baru konden beginnen. Zij zijn binnen enkele dagen op Hidup Baru begonnen en hebben ca. 3.500 takken geplant, die heel snel veel zijtakken en bladeren krijgen.

De takken….. het waren er veel. En nu maar hopen dat ze heel snel groeien.


Dankzij 2 sponsoren kon deze “bomenplant” snel plaatsvinden.
Deze reis is het nog niet gelukt om met het aanleggen van het prikkeldraad te starten maar hopelijk een volgende reis.
In de tussentijd waren er 7 patiëntjes naar Medan vertrokken voor controle en of operatie aan hun klompvoetjes en X-benen.


Het dierenverblijf heeft een cementenvloer gekregen. Dit is makkelijker schoon te houden dan dat alle uitwerpselen in het zand en steentjes terecht komen.


De “Zorgboederij” gaat heel goed. Er zijn memonteel 7 varkens, vele eenden, kippen en eieren. En de eerste zelfgemaakte compost was goed bruikbaar voor de groentetuin.

 


In de 2 grote oude blauwe waterbakken komen of zijn reeds 400 kleine visjes “Lele Jumbo” uitgezet.
Nu op een veilige plek waar ze hopelijk niet gestolen zullen worden. Het is goed voedsel voor de kinderen. Vele kinderen zijn allergisch voor zeevis. Zij krijgen hevige jeuk. Over jeuk gesproken.
Veel kinderen hadden ook nu weer na thuiskomst van hun Kerstvakantie erge last van jeuk.
Van het geld van een schenking van een sponsor heb ik dit bad voor de kinderen gekocht.
Het bad heb ik gekocht in Kupang (ca. 7/8 rijden) toen ik daar toch moest zijn. Het ligt goed ingepakt en verscholen in de auto. Met een stevige rolemmer en een paar mooie rozen, die ik soms onderweg zie en er dan een paar koop. ( de Zusters vinden ze te duur…. maar voor mij zijn ze nog steeds spotgoedkoop.) ****Het wordt steeds mooier op Hidup Baru.
Nu kunnen de kinderen straks een langere tijd in bad weken met een medicijn.

 


Tijdens deze reis konden wij dank zij een sponsor met alle kinderen… een hele operatie…. naar de schoenenwinkel….. zij kennen ons inmiddels al wel….. en hebben veel geduld om deze kinderen, vaak met misvormde voeten, een paar schoenen aan te meten.
Voor sommigen was het even allemaal teveel …. kijk maar naar Ari. ( Ik noem hem altijd Ari Ari en zo heet hij nu voor bijna iedereen). Die slaapt.


Remco, die al enkele keren samen met mij op Hidup Baru was, werd 50 jaar en trakteerde op afstand de kinderen op een lekker ijsje….. Ja de Zusters en de medewerkster/sters ook, maar die kregen een groter ijsje een Magnum….. niet gebruikelijk voor hen.


Op mijn veldwerk trof ik een schrijnend, onmenselijke situatie aan:
Yustina Meak.

Dit is een ernstig geval van verwaarlozing door de familie van een blinde dame die ook niet kan lopen. Tijdens mijn veldwerk in 2016 trof ik Yustina aan, een vrouw die “leeft” in een “hok”, waarin je bijna nog geen dier laat leven. Yustina is geboren in 1979.

Gedurende enkele gesprekken met de familie waar deze vrouw haar “kot” op hun terrein heeft staan en die haar een “voederbak” met eten aanschuiven, bleek dat zij geen hulp van ons wilden aanvaarden.
Ik had met Martinus afgesproken dat wij naar de Dinas Sosial (Sociale dienst) in Betun zouden gaan om hen te vragen om Yustina te helpen.

- Wij zouden graag een huisje op hun terrein voor deze vrouw willen laten bouwen.- Helaas was dat door allerlei omstandigheden nog steeds niet gebeurd.
Ik moet eerlijk bekennen me schuldig te voelen deze vrouw niet eerder geholpen te hebben. Direct na mijn aankomst op West Timor heb ik daarom gelijk aan onze contactpersoon Senti, die al heel veel voor de Zusters en mij in het dorp van Yustina heeft gedaan, gevraagd naar de Kepala Desa, hoofd van de kampong, te gaan om zijn goedkeuring te vragen zodat wij zo spoedig mogelijk naar de Dinas Social konden gaan.
• De regering heeft en sociaal project. Zij verschaffen aan de allerarmsten materiaal ter waarde van ca. € 1.000,-- om door familie een huisje te kunnen laten bouwen.
De Kepala Desa vertelde Senti echter dat er mogelijk pas in 2019 iets zou kunnen gebeuren. Dat was gewoon te laat.
Ik was enorm boos en teleurgesteld dat dit mogelijk was. Nou na enkele slapeloze nachten heb ik het besluit genomen dat er hoe dan ook toch een eenvoudig huisje voor Yustina gebouwd moest worden.
Ik ben weer naar de familie van Yustina gereisd om dit te bespreken en gelukkig stonden zij nu na diverse bezoeken van ons, ja soms wint de aanhouder, wel open voor het voorstel van ons.
Maar voor Hidup Baru valt de hulp aan deze vrouw niet onder hun projecten. Gelukkig was er nog een sponsor die mij een bedrag had toegezegd en die zou ik eventueel kunnen vragen hun schenking voor haar te besteden. Na enkele dagen heb ik in samenspraak met de Zusters toch een sponsor- aanvraag ingediend bij de Stichting Harapan in Best ( zij hebben al meerder sponsor-aanvragen voor Hidup Baru verzorgd, waarvoor wij hen erg dankbaar zijn.) In samenspraak hebben zij die aanvraag doorgezonden aan de TakaTuka Foundation. Het was voor mij onvoorstelbaar maar deze sponsor- aanvraag werd binnen enkele dagen goedgekeurd. Ik heb Senti gevraagd of het voor hem mogelijk was het bouwen van een eenvoudig huisje te gaan begeleiden. Dat zou hij doen en een aannemer kon gelijk beginnen.
Ik was van mening dat de vloer voor Yustina betegeld moest worden zodat zij zich enigszins kruipend over een gladde vloer zal kunnen voortbewegen. Ook is een goede waterbak met voldoende water en een toilet van groot belang.
Een klein terras zou haar de mogelijkheid bieden om zich buiten de vier muren van haar kamer te begeven om in de zon te zitten.
Het was onmenselijk om Yustina nog langer in de modder, het was regentijd, in dit “hok’ te laten “leven”.


 

Ook zullen wij haar vanaf heden regelmatig extra voedsel, fruit, groenten en melk brengen.
Nu ik dit schrijf is het huisje bijna klaar en spoedig zal Yustina kunnen “verhuizen”.


Een asfaltweg…….
Wanneer straks de nieuwbouw op Hidup Baru klaar komt is het mijn wens om rond de gebouwen een asfaltweg aan te leggen. Dan kunnen de kinderen met al hun looprekken, rollators en rolstoelen etc. ook naar buiten. Naar de nog aan te leggen overkapte “kindergroentetuin” en naar de” Zorgboerderij” met varkens, kippen en eenden.
Het is nu voor hen echt onmogelijk over de huidige weg te gaan. (zie onderstaande foto).


Deze weg is enkele jaren geleden door de regering aangelegd. Helaas met een flinterdun laagje cement waardoor al heel snel de weg onbruikbaar voor de kinderen was.
Het is echter nogal een kostbaar project. Daarom heb ik een vraag. Heeft iemand misschien een relatie met een wegenbouwer in Nederland waarmee wij in contact zouden kunnen treden voor een mogelijke sponsor- aanvraag. Ik hoor graag.

Tot slot wil ik graag ieder die op welke wijze dan ook betrokken is bij Hidup Baru hartelijk dankzeggen. Stap bij stap kunnen daardoor de woon- en leefomstandigheden voor de kinderen worden verbeterd.

Een warme groet. Nico.

 

Eerdere verslagen kunt u hier lezen:

Harapan Jaya 35 jaar!

Verslag van Zr. Jeannette d.d. 22 oktober 2016

Verslag van de reis van Nico Eijkmans April/Mei/juni 2017

Verslag van de reis van Nico Eijkmans naar Hidup Baru Sept./Okt./Nov. 2017

 

Foto's:

Foto's van de resultaten na de operaties van 2015

Foto's van de resultaten na de operaties van 2014